Lage rugpijn

(gebaseerd op de richtlijnen van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor de Fysiotherapie KNGF)

Wat is het?

Aspecifieke lage rugpijn wordt gedefinieerd als rugpijn waarvoor geen aanwijsbare specifieke oorzaak voor de klachten te vinden is. Dit is het geval bij ongeveer 90% van alle mensen met lage rugpijn. Bij deze mensen staat pijn in de onderrug regio op de voorgrond. Ook kan uitstraling in de bil en het bovenbeen optreden. De pijn kan verergeren door bepaalde houdingen, bewegingen en het tillen of verplaatsen van lasten. Er zijn geen algemene ziekteverschijnselen zoals koorts of gewichtsverlies. De pijn kan continu aanwezig zijn of in episoden optreden.

Er is sprake van een ‘normaal beloop’ wanneer de activiteiten en participatie in de tijd langzaam toenemen. Vaak zal ook de pijn verminderen. Dit houdt niet in dat de lage rugpijn altijd geheel verdwijnt, maar dat de lage rugpijn het uitvoeren van activiteiten en participatie niet (meer) in de weg staat.

Er is sprake van een ‘afwijkend beloop’ als de beperkingen en participatieproblemen in de tijd niet afnemen, maar gelijk blijven of zelfs toenemen. We spreken van een afwijkend beloop en een vertraagd herstel als er gedurende 3 weken geen duidelijk toename in activiteiten en afname in participatieproblemen is geweest. Neem dan vooral contact op met een fysiotherapeut

Wanneer ontstaat het?

Alhoewel er niet een eenduidig antwoord op deze vraag is zijn vaak stressfactoren (thuis of op het werk), een slechte algemene gezondheid of het langdurig aanhouden van “de verkeerde” houding vaak te benoemen.

Wat kan ik eraan doen?

Blijf vooral bewegen als je een normaal beloop hebt. Je kan geen beschadiging aanbrengen aan je lichaam en het zal je juist helpen om eerder van je klachten af te komen!

Een aantal oefeningen die je op weg kunnen helpen zijn bijvoorbeeld

Massages kunnen je helpen ontspannen en je spieren los maken.