Nekpijn

Nekpijn is gedefinieerd als ‘een onaangename sensorische en emotionele ervaring die geassocieerd wordt met daadwerkelijke of potentiële weefselschade’ in de nekregio met eventueel bijkomende hoofd-, schouder en/of armpijn.

Nekpijn is wereldwijd de op drie na grootste categorie van klachten van het bewegingsapparaat. De meeste mensen (circa 70%) ervaren tijdens hun leven een vorm van nekpijn, hoewel deze meestal niet of nauwelijks interfereert met activiteiten in het dagelijks leven. Ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking zoekt er op enig moment (para)medische zorg voor.

Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen traumagerelateerde nekpijn en werkgerelateerde nekpijn. Traumagerelateerde nekpijn is nekpijn die ontstaat als gevolg van een trauma/ongeluk. Nekpijn die volgens patiënten het gevolg is van het werk, wordt beschouwd als werkgerelateerde nekpijn.

Denk hierbij aan lange dagen maken, een slechte houding (met het hoofd naar voren gebogen), slechte stoelen of niet goed afgestelde bureau’s/schermen of een slechte persoonlijke werksfeer op de vloer

Wat kan ik eraan doen?

Probeer de nek mobiel te houden door te blijven bewegen en sporten. Een massage kan soms wel verlichting geven maar uiteindelijk moet je zelf het werk doen.

Bij een vermoeden van een door het werk veroorzaakte factor: neem contact op met de bedrijfsarts, bedrijfs- of arbeidsfysiotherapeut om de behandelmogelijkheden te bespreken, of in geval van arbeidsverzuim met de Arbodienst om een re-integratietraject te bespreken!

Hieronder een paar oefeningen die kunnen helpen bij het voorkomen of verlichten van de nekpijn.